Okul Öncesi Eğitimin Önemi

Eğitim önce evde sonra okulda başlar. Okul öncesi eğitim çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal yönden gelişimini sağlar. Yalnızca bu gelişim özelliklerini ilerletmekle kalmayıp çocukların akran ilişkilerine de yön veren, saygılı, vatan sevgisini aşılanmış bireyler olarak yetişmesine katkı sağlar. Beynin yapısı ve gelişimi 0-4 yaş aralığında hızlı gelişim göstermektedir. Okul öncesi dönem çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu, en hızlı geliştiği ve biçimlendiği dönemdir. Okul öncesi eğitim alan çocuk ile almayan çocuk arasında gözle görülebilir fark olacaktır. Bu farkı en çok ilköğretim kademesine başladıkları dönemlerde görebiliriz. Okul öncesi eğitimi alarak ilköğretim kademesine başlayan çocuk her şeyden önce sosyal ortama adapte olmakta güçlük çekmeyecektir. İlköğretim kademesine geçtiğinde renkleri, sayıları, şekilleri ve okul öncesi eğitim müfredatında yer alan kavramları kazanmış olacaktır. Bu sayede her kademeyi atlarken öğrendiği bilgileri bir önceki dönemde aldığı eğitimin üzerine inşa ederek içselleştirecek ve kalıcı olmasını sağlayacaktır. Peki, Okul Öncesi Eğitimin Önemi nedir?

Okul Öncesi Eğitim Nedir?

Okul öncesi eğitim, bir çocuğun doğumdan başlayarak zorunlu eğitim dönemine kadar çocukların gelişim özelliklerine uygun, yetenek ve kabiliyetini geliştirerek en yüksek seviyeye çıkarmayı hedefleyen bunu yaparken çocukların bireysel farklılıklarına saygı duyarak onları bir birey olarak kabul eden eğitim dönemidir. Zorunlu eğitim yaşı ilköğretim kademesi iken yeni çalışmalar sayesinde okul öncesi eğitim de zorunlu hale getirilecektir. Eskiden 36-72 aylık çocuklar okul öncesi eğitime alınırken, bu yaş grubuna kadar geç kalındığı fark edilerek bir takım kampanyalar başlatılmış ve yaş grubu düşürülmüştür. 54 aylık bir çocuğun okul öncesi eğitime başlama zorunluluğu vardır.

Okul Öncesi Eğitim Yararları

Okul öncesi eğitim verilen kurumlar çocuklara zengin uyarıcılar sağlayacağından bilişsel gelişimini, dil gelişimini olumlu yönden etkileyecektir. Çocuklar evlerinde hiç olmadıkları kadar özgür ve özgüvenlerini destekleyen bir ortama sahip olacaklardır. Okul öncesi eğitim kurumları çocuklara zengin çevre olanakları sunar. Çevre, uyaranlar bakımından ne kadar zengin olursa çocuk o kadar hızlı gelişir ve öğrenir. Akranları ile iletişime geçerken zorlanmaz ve dil gelişimini hızlandırır.