Eve Yakın Okulların Eğitimdeki Yeri

Öğrencilerin çoğu iyi eğitim alacakları, kendilerini hem sosyal hem de gelişimsel açıdan etkin kılacakları okulları tercih etmek isterler. Fakat burada, ekonomik, sosyal, çevresel etmenler devreye girer. Bunlardan birincisi de ulaşım faktörüdür. Yani kısacası eğitim alınacak okulların yaşanılan çevreye, daha özel ifade ile eve uzaklığı önemlidir. Ev deyip geçmeyin.

Evde Geçen Vakit

İnsanların zamanlarının büyük bir kısmını evlerde geçirdikleri bir gerçektir. Öğrenciler açısında düşünecek olursak, ödevlerini yaptıkları, internet ortamından bilgilere ulaştıkları, kendilerine boş zaman yarattıkları alanlar olarak ortaya çıkar. Peki, yolda zaman kaybedilmesi mi, evde eğitim için zaman harcanması mı değerlidir? İşte burada Okulların eve yakın olması bize zaman kazandıracaktır.

Zaman Kayıplarının Önüne Geçilebilir

Öğrenciler uzak okullardan ziyade yakın okulları tercih ederek, kendilerine daha fazla zaman ayırabilirler. Sosyal aktivitelere ve arkadaşlarına daha fazla zaman ayıran bireyler daha olumlu kişilik yapısına sahiptirler. Aynı zamanda lise ve yükseköğretimde okulların eve yakın olması, öğrencileri farklı ilgi alanlarına da yönlendirebilir. Yolda geçireceği zamanı sanat ve spor alanlarında değerlendirebilirler.

Velilerin Takibinin Kolaylığı

Çocukların en fazla zaman geçirdikleri yer “Okul ve Ev” olarak karşımıza çıkıyor. Birisi barınak, biri ise kişisel ve davranışsal gelişim sağladığımız bir mekan olarak karşımıza çıkmaktadır. Veliler açısından bu mekanların birbirine yakınlığı, kontrol mekanizması olarak görülmekte ve öğrencilerin takibinin daha kolay yapıldığı dile getirilmektedir. Veli sağlık, iş, akademik, ekonomik bir durum olduğunda en kısa sürece öğrenciye ulaşmak istemektedir. Bu yüzden eve yakın olan okulları tercih sebebi olarak görmektedirler.

Ekonomik Nedenlerin Önemi

Veliler ekonomik olarak da kendilerini düşünmek durumundadır. Özellikle büyük şehirlerde, öğrenci taşıma ücretleri ciddi oranda artış göstermiştir. Özellikle asgari ücret ile geçinen aileleri düşündüğümüzde okulların eve yakın olması ilk öncelik olarak karşımıza çıkmaktadır. Zaten eğitim sistemimizdeki merkezi yerleştirme yapılmasında da bu faktör göz önüne alınmaktadır. İlk yerleştirmeler, adres bilgileri alınarak eve en yakın okula yerleştirmeler yapılmaktadır. Aynı zamanda veliler bunları değiştirmek için de yeri geldiğinde ciddi çabalar sarf etmektedirler. Adres değişiklikleri, kira kontratları vb. hep bir zaman ve ekonomik yönden kayıptır.