egitim yanlısşlar

Eğitim İçin Yapılacak En İyi Hareket

Eğitim, bir insanın gerek soyut gerekse somut dünyada karşısına çıkabilecek zorluklara karşı edindiği donanım ve yüzyıllardır uygulanan bir devlet politikasıdır. Bu politika; ilk çağ, orta çağ ve nispeten yeni çağda zor ve maliyetli olmasına karşın içinde bulunduğumuz çağ içinde hem daha kolay hem de daha ucuz uygulanabilir hale gelmiştir.

Eğitimin Amaçları

Eğitimin amacı öncelikle, bireyin kendisine fayda sağlamaktır. Çünkü birey, kendi hayatını yönlendirmek, zorlukları atlatabilmek, geçmişini bilmek ve geleceğine bakabilmek zorundadır. Bu zorunlulukları yerine getiremeyecek olan bir kimsenin hayata karşı mücadelesinde zayıf düşmesi kaçınılmaz olacaktır.

Birey, toplumun en küçük parçasıdır. Dolayısıyla bireyin eğitim düzeyi, toplumun eğitim düzeyinin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bir toplum ne kadar ileri düzey eğitime sahip olursa o kadar gelişmiş ve uygar olacaktır. Bu sebeple devletler, eğitim politikasına önem vermeli ve donanımlı insanların yetişmesine çok iyi zemin hazırlamalıdır. Aksi takdirde uzun vadede kaybeden, toplum ve devlet olacaktır.

Kaliteli Eğitim

Eğitim düzeyinin kalitesini belirlemek için kullandığımız ölçütler, nicel değil nitel olmalıdır. Yani kaç kişiye eğitim verdiğiniz değil ne kadar kaliteli eğitim verdiğiniz önemlidir. Eğer eğitimde nicelik, nitelikten daha önemli olsaydı bugün dünyada eğitim seviyesiyle nam salmış Finlandiya, Hindistan’ın yanına bile yaklaşamazdı. Oysa uzaktan veya yakından eğitimle ilgili olan herkes bilir ki dünyada eğitim verme konusunda en uzman ülke Finlandiya’dır. 1 milyara yakın nüfusu olan Hindistan, 5 milyonluk Finlandiya karşısında eğitimde çaresiz kalmaktadır.

Kaliteli Eğitim İçin Ne Yapılmalı?

Evvela bir gerçek kabul edilmeli ki üniversite dersliklerine insan doldurularak eğitim seviyesi yükselmez. Bu durum, bugünlerde eğitimcilerin de ciddi manada şikayetçi oldukları bir meseledir. Ancak ülkemizde ne yazık ki hocalarımızın tavsiyelerine kulak veren yetkililer yok denecek kadar azdır. Olanların da elleri kolları bağlıdır.

Kaliteli eğitim için en iyi hareket öğrenci sayısının azaltılması ve gerçekten nitelik sahibi öğrencilerin okullara kabul edilmesidir. Amerikan modeli üniversite eğitim sistemine sahip olduğumuz ülkede diplomalı, işsiz ve vasıfsız mezunların sayısı gittikçe artmaktadır. Suç ise onları bir hayal serüvenine iten sistemdedir.