Araştırma Yaparak Eğitime Kaydolmak

Velilerin özellikle 2000’li yılların sonuna doğru eğitim alanında sordukları en yoğun sorulardan birisi: “Çocuğu hangi okula kayıt ettireceğiz?” Siz olsanız ne yapardınız? Gelin bunlara biz göz atalım:

İlgili Veli Tutumu Sergileme İsteği

Günümüz velileri diğer öğrencisi olan arkadaşlarından eksik kalmamak ve aynı zamanda çocuklarının akranlarından eksik eğitim almalarına razı olmamak için, kademeler arası geçişlerde ve okula yeni başlama serüvenlerinde, genellikle okul araştırması yapmak isterler.

Bu tutumu sergilerken ilk öncelikleri sadece gösteriş olan veliler kayıt olurken, sadece okulların görseline, fiyatına ve öğretmenlerin ilgisine bakarlar. Peki, Önemli olan sadece görsellik ve ilgili midir? Tabii ki hayır.

Okulların Faaliyet Alanları ve Başarıları

Eğitim kurumlarına kayıt olmak isteyen öğrenciler, genellikle kendi ilgilerini çeken unsurlara dikkat ederler. Veliler ise öğrencilerinin başarı oranlarını yükseltecek okulları tercih etmek isterler. İşte burada dikkat edilmesi gereken konu dengeyi iyi ayarlama becerisidir. Veli hem öğrencisinin isteklerini göz ardı etmeyecek, hem de kendi durumunu geri plana atmadan bir karar verebilmelidir.

Nazlı Anaokulları

Okulları araştırırken öğrencisinin ilgi alanlarına yönelik faaliyetleri var mı yok mu? Bunu iyi araştırmalıdır. Bununla beraber okulun geçmiş yıllardaki başarı oranlarını, bir üst kuruma yerleştirme başarıları iyi analiz edilmelidir. Peki, sadece okulların başarısı mı önemli? Daha farklı unsurlar da var gelin şimdi bunlara bakalım.

Çevresel Faktörler ve Ulaşım

Öğrencinin kültür seviyesi, yaşadığı topluma uygun eğitim verilmesi, kendi akranları ile beraber eğitim faaliyeti görmesi ve en önemlisi kendi çevresel koşullarına uygun yetiştirilmesi önemlidir. Velilerin araştırma yaparak okul ve eğitim kurumuna kaydolmasında ilk koşul bu olmalıdır. İkinci koşul ise öğrencilerin hangi koşullarda ne kadar sürede okula ulaştıkları.

Yani ulaşım unsurunu nasıl gerçekleştirecekleri önem arz eder. “Sen git şu okula kaydol” diyerek yönlendirmek yerine, “Okulu araştırdın mı? Eve ne kadar uzaklıkta? Servisi var mı? Servis ne kadar ücret alıyor? Öğrenciyi yoracak kadar uzak mı?” gibi sorular sorarak yönlendirmeler yapmak da önem arz eder. Veliler bu gibi çeşitli sebepler neticesinde okullara kayıt olmadan önce ve kademe geçişlerinde dikkatli olmalıdırlar.