Ailenin Düşünceleri ve Eğitime Etkisi

İnstegram Hesabımız

İnsanların dünyaya gözlerini açmasıyla birlikte, kendilerinin ve başka insanların nitelikli bir hayat sürdürebilmeleri için, hayata göz açtıkları zaman itibariyle eğitim almaları zaruridir. Eğitim konusunun temelini oluşturan aile kavramından da bahsedilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bu yazımızda, eğitimi önemli bir noktada gören bütün kesimlere hitap etmek istedik.

Eğitim ve Aile Kavramı

Şüphesiz ki eğitimi etkileyen birçok etkenler mevcuttur. Bu etkenlerin içerisinde yer alan akıl / zeka kavramı da tek bir özellik olarak görülemez. Asıl iş, kişinin aklını doğru zamanda ve doğru yerde etkili bir şekilde kullanabilmesidir. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarda kişilerin gelişimlerinin büyük bir oranı, yaklaşık olarak altı yaşlarında belirlenmiştir.

Okul Öncesi Dönem

İşte burası, okul öncesi döneme denk gelen ve daha çok ailesiyle vakit geçiren çocuğun kişilik gelişimine, aile kavramının büyük bir etkisi olduğunu gözler önüne seriyor. Bu dönemde, aileye düşen en önemli görev, çocuğun kişiliğine karşı olumsuz davranışlarda bulunmaktan kaçınılmasıdır. Çocuklar ailelerinden ne kadar çok doğru bir eğitim ve alaka görürlerse okul başarısında da o oranda artış olacaktır.

Aileler Orta Yolu Bulmalıdır

Çocukların ailelerinden görmüş oldukları aşırı ilgi veya ilgisizlik, okul hayatı için başarısızlığa neden olabilir. Örneğin okul öncesi el üstünde tutulan bir çocuk, okula gittiğinde artık kendi isteklerinin yerine getirilmeyeceğini düşünür ve buna bağlı olarak asabi ve sorunlu bir çocuk izlenimi gösterebilir. Ancak ailesi tarafından çocuğa çok fazla alaka gösterilmemesi, ona karşı sevginin dile getirilmemesi, çocuklar için olumsuz bir etki oluşturacaktır.

Çocuklar, bu durumda sosyalleşmekten uzak duracak ve içe kapanık birey olmasına neden olacaktır. Aileler, çocuklarının verilen görevleri tam olarak yaptıklarından emin olmalı, bütün eğitim hayatı boyunca onlara desteklerini sunmaktan geri durmamalıdır.

Aileler Çocuklarına Karşı Başka Çocuklarla Karşılaştırma Yapmamalı

Ailelerin yapmış oldukları hatalardan birisi de çocuklarını bir başka çocuk üzerinden karşılaştırma yaparak eleştirmesidir. Bu düşünce tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Bir karşılaştırma yapılmak isteniyorsa çocuğun yaşına göre kişilik özelliklerine uygun olarak görevlerini yerine getirip getirmediği vurgulanmalıdır. Çocuk hakkında yapılan yorumlar suçlayıcı olmamalıdır. İlla ki bir karşılaştırma yapılmak isteniyorsa sadece tek bir çocuk üzerinden değil bütün yaşıtları esas alınarak yapılmalıdır.