aile ve eğitim

Aileler ve Eğitim Kalitesinin Arasındaki İlişki

İnstegram Hesabımız

Eğitim tek başına ilerleyemeyecek kadar güçlü bir kavramdır. Değişerek ve gelişerek ilerleyebilmesi için öğretmen kadar aileye de ihtiyacı vardır. Bu aslında bir sacayağıdır ve sacın tam durabilmesi için üç ayağa ihtiyacı vardır. Bunlar öğrenci, aile ve okuldur. Bu üçü arasında güçlü bir ilişki vardır ve bunlardan biri eksik olduğu durumda sac ayağının dik ve tam durması imkansızdır ve bu üçün de eğitime katmak zorunludur. Diğer türlü eğitimde kalite düşecektir.

Bilinçli Aileler

Eğitimde kalitenin artması ailelerin durumun ciddiyetinin farkında olması yan bilinçli olmasıyla yakından ilgilidir. Bilinçli aileler hem kendi çocuklarının hem de öğretmenlerin yani kısaca eğitimin işini oldukça kolaylaştırmaktadırlar. Eğitimin aile de başladığı gerçeği yıllardır bilinmektedir. Eğitimin ailede başlamasının sebebi öğrenci okulda eğitim dönemine başlayacağı zamana kadar birçok konuyu biliyor olması yani hazır bulunuşluk düzeyinin yeterli seviyede olması gerektiğidir. Bu şekilde okula başlayan öğrenci içinde bulunduğu durumun bilincinde olarak okula başlar ve genellikle okulun kişiye yüklediği görev ve sorumlulukların farkındadır ya da kısa sürede farkında olacaktır.

Öğrenci Adına Karar Veren Anne Babalar

Ebeveynlerin genel olarak çocuklarıyla ilgili kabul etmediği noktalardan biri çocuklarının birey oldukları ve bir yaştan sonra karar verme haklarının olduğu gerçeğidir. Öğrencinin fikrinin sorulmaması çocuğu özgüvensiz bir birey olarak yetişmesine neden olur ki bu da devamında birçok problemi getirir. Eğitimde öğretmenin işini oldukça zorlaştıran aile tiplerinden biri olan öğrenci adına karar veren aileler durumun ciddiyetinin farkında olmamakla birlikte bu davranışlarının doğruluğunu savunurlar.

Ben Biliyorum Diyen Anne Babalar

Bilinçli aileler eğitimin ne kadar işini kolaylaştırıyorsa sadece ben bilirim ve sadece benim bildiğim doğrudur diyen anne babalar o denli zorlaştırmaktadır. Bu tür anne babalar en büyük zararı çocuğuna vermekle birlikte bunu kabul ettirmek oldukça zordur. Eğitim sektöründe bu işin erbabı kişilerin olması ve sadece ben biliyorum diyen anne babaları çok da ilgilendirmez. Kendi doğruları tartışılmazdır ve çocuğunun da bu doğrular etrafında yetişmesini ve yetiştirilmesini ister. Öyle ki b tip ailelere bazı durumların yanlışlığını örneklerle açıklamaz yetmez ve aynı durumu çocuğunun da yaşamasını bekler.